Бачата

В ритъма на танца!

💠КАКВО Е БАЧАТА?

Бачата представлява меланж между популярни музика и танц, произхождащи от Доминиканската република.

Основният инструмент, на който се свири, е китара. Темата на песните обикновено е романтична и  разказва история за несподелена любов и  разбито сърце.

За първи път бачата официално е призната като музикален стил през 1961 г., когато е направен първият звукозапис от Хосе Мануел Калдерон на първия сингъл „Borracho de amor“ и „Que sera de mi „(Condena).

💠 КОГА СЕ Е ПОЯВИЛА?

Възникването на бачата се свърза с напрегната социална обстановка, която цари в Доминиканската република в началото на 1960-те години, след свалянето на диктатора Рафаел Леонидас Трухильо Молина.

В началото се е приемала само като музика за слушане, но с ускоряване на  ритъма и възникване на нови стъпки, бачата започва да се възприема като танцувален стил.

Дълго време в Доминиканската републикаима негласна забрана за бачата. Песни в този стил не се пускат по дискотеките и не се предават по радиото (изключение е правила само станция „Радио Гуарачита“). Записи с бачата не се продават и по музикалните магазини. През 1992г. Хуан Луис Гуера  печели награда Грами  с албума си „Bachata Rosa“ и така бачата получава международно признание!

 ИЗВЕСТНИ!

Една от най-известните групи, изпълняваща бачата, е Aventura от Доминиканската република, а песента им „Obsession“ стигна до върха на музикалните класации,  както в Северна и Южна Америка, така и в Европа.

Други популярни изпълнители на бачата към 2019 г. са Dani JKewin CosmosDaniel Santacruz, GRUPO EXTRA.

Едни от най-известните DJ – и, които превръщат много популярни песни в техни бачата версии са DJ Tronky, DJ Khaled, DJ Dreami.

Едни от най-известните бачата двойки в света са  Атака и Алемана  (Хорхе и Таня), които са и двойка в живота; Даниел и Дезире – също двойка и в живота; Алекс и Дезире ( друга Дезире 😊) и др.

💠 ДНЕС!

Ако до преди няколко години бачата се танцуваше за по 10-ина минутки в края на часа по салса, то към днешна дата много салса клубове в България (а и по света) отделят специално внимание на този страстен танц. От години има  фестивали, които са конкретно свързани с бачата, а не основно със салса! Клубове от цялата страна се организират и си гостуват на специални партита – за рождени дни на клуба или карнавал в съответния град.

ПРЕДСТОЯЩИ ФЕСТИВАЛИ

💠 ВИДОВЕ!

Макар да произлиза от Доминикана, този танц поема по свои пътища и звученето (макар с еднакъв ритъм при разновидностите  – 4/4) прелива в различни краски – и в по-нежни и интимни, и в по-насечени и хореографски ориентирани.

Танцуващите бачата от малко по-дълго време, жаргонно разделят танца на три вида:

Bachata Romantico – подходящи за този стил са песните на Dani J, Kewin Cosmos, Daniel Santacruz и др.

Bachata Sensual – тук по-подходящи са ремиксовете на DJ Tronky, Dj Khaled и др.

Bachata Dominicana – подходящи песнички (буквално хитове в бачата средите) за доминикана-стил, са изпълненията на Grupo Extra и на несравнимия Romeo Santos (известен като вокалиста на Aventura)

Независимо кой стил  ще предпочетете – най-важното е да се забавлявате 😊 !

А ако може и да танцувате с човек, с когото тези 3 минутки ще са цяла вечност – още по-добре!

💠 СЪВЕТИ!

Мили дами!

Не забравяйте да следвате! Това е Вашата роля – да оставите кавалера да Ви води така, че да сте красиви и грациозни!

Скъпи бачатероси!

Не забравяйте, че в ръцете Ви е едно нежно създание и от Вас зависи колко е добра в танца една дама! Все пак – Вие управлявате!

Към всички!

Ароматизирането – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

Ревността остава вкъщи!

Носете си резервни (и на парти и на уроци) тениски, топове и роклички, защото този танц си е жива тренировка, особено когато се раздавате!

Едни специални обувки – никога не са излишни! Стига да Ви е удобно – това е най-важното!

МНОГО ВАЖНО!!!

Забавлявайте се!

Нашият график